Onderzoek naar juiste spectrum en lichtverdeling bij full-LED belichting

jueves, 10 de diciembre de 2020

Onderzoek en telerservaringen met hybride belichting en full-LED trekken veel belangstelling van telers. Belichtende bedrijven hebben duidelijk behoefte aan nog meer kennis over belichtingsniveaus, spectrum en teeltmethode. Proefcentrum Hoogstraten is om die reden een onderzoek gestart naar het juiste spectrum en lichtverdeling bij full-LED belichting boven tomaat. De proeven bouwen voort op eerder onderzoek binnen Glitch.

Horti LED grow light

Het proefcentrum heeft binnen het Vlaams-Nederlandse onderzoeksprogramma Glitch de afgelopen jaren al een serie onderzoeken gedaan. De focus lag vooral op energie-efficiëntie en het optimale lichtniveau. Uit die proeven blijkt dat het mogelijk is de tomatenproductie te verhogen bij een lager energieverbruik als je SON-T vervangt door full-LED. Een combinatie van top- en tussenbelichting gaf het beste resultaat. Bij het opvoeren van het belichtingsniveau tot 385 µmol/m²/s steeg de productie steeds door tot 115 kg/m² (ras Merlice), terwijl het productieplafond nog niet bereikt was. Wel was de vraag of een nog hoger lichtniveau energetisch en financieel interessant is voor de teler.

Spectrum

“Nu bouwen we voort op deze resultaten in een tweetal onderzoeken”, vertelt onderzoekster Wendy Vanlommel. “In het eerste onderzoek bekijken we het effect van het lichtspectrum op productie en kwaliteit. Het tweede onderzoek betreft de optimale lichtverdeling.”
In de kas in Hoogstraten zijn daarvoor verschillende soorten LED-top-armaturen opgehangen. Voor het spectrumonderzoek zijn dat twee soorten armaturen van MechaTronix, lichtsterkte 260 µmol/m²/s op plantniveau. Het ene heeft de ‘gangbare’ samenstelling van veel rood, een beetje blauw en wat wit licht. Het andere heeft een volledig spectrum.
Vanlommel: “We weten al dat alleen rood/blauw niet het goede resultaat geeft. Dit is geen aangename kleurencombinatie voor het personeel. Daarom zit er al wat wit bij de gangbare versie. Maar toch is het nog steeds moeilijk om vruchtkleur, rijpheid en kwaliteit goed te beoordelen. Dat kan onder volledig spectrum veel beter. Dan moeten we wel bekijken wat het effect hiervan op plantengroei en productie is en of het energieverbruik daar tegenop weegt.”

Lichtverdeling

Het tweede onderzoek gaat over de optimale lichtverdeling en wordt uitgevoerd met armaturen van MechaTronix en Signify. “We vergelijken drie lampen per tralie met zes lampen per tralie, maar dan met een minder wattage zodat je op hetzelfde lichtniveau uitkomt. Geven die zes een betere verdeling? En weegt dat op tegen het feit dat meer armaturen toch ook wat meer van het natuurlijke licht wegnemen en meer bekabeling vragen? Dat zijn de te beantwoorden vragen”, geeft ze aan.
De tomatenplanten van het nieuwe ras Marinice zijn 26 november geplant. Er wordt een volledige teelt gedraaid tot eind oktober 2021.


- Nieuws uit Onder Glas -

Cargando
Cargando